Rebalancing
Wat is Rebalancing?
Rebalancing is een unieke en diepgaande vorm van lichaamswerk. Het nodigt je uit om het contact te herstellen met wie je van nature bent en daarin te ontspannen. Rebalancing raakt je op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Daardoor kun je je bewust worden van de gewoontepatronen en denkbeelden die je levens - en lichaamshouding bepalen en beperken.
Enkele uitgangspunten van Rebalancing zijn:
- Al je ervaringen en overtuigingen laten hun indruk achter in je lichaam en manifesteren zich onder andere in je lichaamshouding, ademhaling en spierspanning.
- Hoe je over jezelf denkt en hoe je in de wereld staat, uit zich in je lichaam.
- Wanneer je geaard bent in je lichaam en in contact bent met wat je voelt, sta je het meest onbevangen en vrij in de werkelijkheid.
Een liefdevolle en meditatieve werkwijze vormt de basis van Rebalancing.
Waarom Rebalancing?
Als kind worden we geboren met een natuurlijke mate van levendigheid, spontaniteit en onbevangenheid.
Wanneer we opgroeien leren we die kwaliteiten te leven waarin we gespiegeld en bevestigd worden.
Om te overleven passen we ons vanzelf aan de eisen van de omgeving aan.
Datgene in ons wat niet bevestigd of gewaardeerd wordt - vaak is dat onze passie, woede of gevoeligheid - houden we in.
Dat inhouden en aanpassen vraagt veel zelfbeheersing en inspanning van lichaam en geest.
Op lichamelijk niveau gebeurt dit door bijvoorbeeld het aanspannen van bepaalde spiergroepen of het inhouden en aanpassen van de ademhaling. Deze processen verlopen in de regel onbewust, brengen het lichaam uit zijn natuurlijke evenwicht en kosten veel energie.
Dit kan tot uitdrukking komen in psychische en/of lichamelijke klachten zoals futloosheid, stress, slapeloosheid, hoofdpijn, depressieve gevoelens, onvrede, piekeren of bijvoorbeeld nek- schouder- en rugklachten. Ieder lichaam vertelt zo zijn eigen geschiedenis en is daarin uniek.
Je kunt op verschillende manieren met die signalen van het lichaam om gaan.
Herkenbare patronen zijn bijvoorbeeld:
-
Negeren door jezelf flink te houden, klachten weg te praten of door onder te duiken in hard werken.
-
Vluchten in overmatig eten, drinken of roken.
-
Depressief worden of een burn out oplopen.
-
Bestrijden door het gebruik van medicijnen.
Loslaten kan een klus zijn,
al hoef je er niks voor te doen.
Hoe werkt Reblancing?
In een Rebalancing lichaamswerk sessie staat met volle aandacht aangeraakt en zo ‘geraakt’ worden centraal. Je leert je te openen voor gevoelens en kwaliteiten die lang verborgen waren. Dit brengt je weer in contact met je oorspronkelijke kracht en levenslust. Fysieke of psychische problemen zijn voor Rebalancing een ingang naar een dieper en essentiëler niveau van ervaren. Problemen worden niet opgelost op het niveau waarop ze zijn ontstaan, maar veranderen als wij onze innerlijke ruimte leren ervaren.
Rebalancing gebruikt de volgende technieken:
-
Lichaamsanalyse: Elk lichaam verteld zijn eigen verhaal. We nemen de balans van het lichaam waar en zien de gebieden die ingehouden (óverspannen) of futloos (ónderspannen) geworden zijn. Lichaamsanalyse maakt ook duidelijk waar in het lichaam meer ruimte kan ontstaan.
-
Diepe spier- en weefselmassage: de Rebalancer werkt op een diepte waarbij verkort en verhard weefsel bewust voelbaar wordt. Dit kan samengaan met het loslaten en verwerken van vastgehouden emoties.
-
Gewrichtsontspannende massage: werkt op een subtiele manier diep in het lichaam door en nodigt uit tot meer ruimte en souplesse in de gewrichten en de wervelkolom.
-
Ademhalingstechnieken: om het vermogen tot voelen te vergroten. Adem is leven. Een vollere en bewustere ademhaling brengt je meer in contact met wie je bent en wat je voelt.
-
Zelfonderzoek: een werkzame methode om diepgaand gevoelens te onderzoeken en te laten ontvouwen.
-
Meditatie: Meditatie is een ander woord voor bewust-Zijn. Wanneer het lichaam dieper ontspant, zal ook het denken ontspannen. Als de stilte die dan ontstaat bewust ervaren kan worden, kan dat een rustpunt geven. Het is dan mogelijk om getuige te zijn van het eigen voelen en denken.